"Vertikális tengelyű és állítható fesztávolságú szélgenerátor gyártási folyamatának fejlesztése"


"VERTIKÁLIS TENGELYŰ ÉS ÁLLÍTHATÓ FESZTÁVOLSÁGÚ SZÉLGENERÁTOR GYÁRTÁSI FOLYAMATÁNAK FEJLESZTÉSE"

A projekt alapadatai:

  • Projekt azonosító: GINOP-1.2.11-20-2020-00025
  • Igényelt támogatás: 101 043 591 Ft
  • Támogatás mértéke: 50,00 %
  • A projekt költségvetése: 202 087 182 Ft
  • Projekt tényleges befejezése: 2022.09.29.

A projekt bemutatása:

Fejlesztésünk a termelési folyamatokhoz kapcsolódik. Új piacok szerzéséhez elengedhetetlen a hatékonyság növelése, mert meglévő ügyfeleinket továbbra is ki kívánjuk szolgálni. A beszerzésre kerülő eszközök elsősorban a szélgenerátorok gyártásához kapcsolódnak, azonban a napelem tartószerkezet gyártásának hatékonysága is növekedhet. Ezáltal egyszerre két terület fejlesztése is megoldható a beruházással. Jelen fejlesztési projekt célja innovatív 1,2 és 3 kW-os vertikális tengelyű, állítható fesztávolságú szélgenerátorok gyártása, szériában történő termelése. A hagyományos, köztudatban jobban jelen lévő horizontális szélturbinák lakott területtől távol eső, széljárta helyeken telepíthetők, mely erősen leszűkíti a felhasználók körét. A hagyományos rendszerekkel ellentétben a modern technológiát képviselő vertikális rendszer előnye, hogy nem függ a széliránytól, így bármilyen irányból érkező szél energiájának felhasználására alkalmas, illetve az oldalról érkező széllökések, viharos szelek sem fordítják ki a szélgenerátort a szélirányból. A technológia előnye, hogy vidéki, városi környezetben is felhasználható, így jelentős a piaci igény. Ezek az igények azt vetítik elő, hogy rövid határidővel, nagy szériaszámú, komplett egységek gyártása lesz elfogadott. Ezt technológiai korszerűsítéssel és bővítéssel tudjuk elérni. Eszközbeszerzés keretében 3 berendezés vásárlása valósul meg:


  • Fiber lézervágó berendezés - A legjobb megoldást nyújtja a vékony lemezek nagy sebességű, minőségi vágásához.
  • CNC Plazma és lángvágó berendezés, csővágó adapterrel - Olyan komplett berendezés, mellyel megvalósul a gyártás hatékonysága.
  • Ferdeágyas CNC eszterga - A szélgenerátor esetében előforduló egyszerű geometriájú, kis átmérőjű, rövid munkadarabok igen gyors gyártására, kimondottan alkalmas berendezés.

A projekt megvalósulásának helyszínei:

7673 Kővágószőlős, Külterület 097/12

A projekt a következő közreműködő szervezetek támogatásával valósult meg

Miniszterelnökség - Gazdaságfejlesztési Programok Ügyfélszolgálata
Cím: 1139 Budapest, Váci út 83.
E-mail: gazdasagfejlesztes@tfm.gov.hu
Telefon: (1)896-6666 (1-1-1 menüpont - GINOP)
Honlap: https://gazdasagfejlesztes.gov.hu